Türkiye ile ABD Arasında ‘Üs Kullanımı’ Bilmecesi

Türkiye ile ABD Arasında ‘Üs Kullanımı’ Bilmecesi

Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin askeri üslerini Irak ve Suriye’deki IŞİD militanlarına yönelik operasyonlar düzenlenmesi amacıyla Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerinin kullanımına açtığını bildiriyor

Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin askeri üslerini Irak ve Suriye’deki IŞİD militanlarına yönelik operasyonlar düzenlenmesi amacıyla Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerinin kullanımına açtığını bildiriyor. Anlaşma, Türkiye’nin Suriye sınırından yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunan İncirlik Hava Üssü’nü kapsıyor.

Rice: ‘Türkiye üslerin kullanılmasına izin verdi’

Amerikan yönetiminden en üst düzey açıklama Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Susan Rice’tan geldi. Rice, Türkiye’nin ABD ve ortaklarına Suriye ile Irak’ta sürdürülen IŞİD’le mücadele faaliyetleri kapsamında üslerin kullanılması izni verdiğini' açıkladı.

Rice, Amerikan NBC Televizyonu’na verdiği mülakatta, şu açıklamaları yaptı.

'Türkiye’den tek başına Suriye`ye kara birliklerini göndermelerini istemedik. İlgilendiğimiz konu şu: Öncelikle, Türkler son birkaç gün içinde, Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilmesi için, ABD ve ortaklarımızın Türk üsleri ve toprağını kullanmasına izin vereceklerine dair bir taahhütte bulundular. Bu yeni bir taahhüt. Türkiye’deki tesisilerin, Irak ve Suriye’deki faaliyetlerde, koalisyon güçleri yani Amerika ve diğerleri tarafından kullanılabileceğini söylediler. Bu yeni bir taahhüttür ve bunu büyük memnuniyetle karşılıyoruz.”

Türkiye: ‘İncirlik konusunda yeni mutabakat yok’

Rice’ın bu açıklamaları üzerine Türkiye’den “aramızda yeni bir mutabakat yok” yanıtı geldi. Başbakanlık kaynaklarından yapılan açıklamada, “İncirlik konusunda yeni bir mutabakat yok. Mevcut anlaşmalar çerçevesinde kullanımı devam ediyor. Talep ve beklentiler var, görüşmeler devam ediyor. Muhaliflerin eğitilmesi konusunda bir mutabakat var, ama nerede ve ne şekilde eğitileceği konunda bir netlik şu an için söz konusu değil” ifadeleri kullanıldı.

Savunma Bakanı Chuck Hagel geride bıraktığımız hafta, İncirlik Hava Üssü’nün kullanıma açılmasının Amerika’nın taleplerinden biri olduğunu söylemişti.

Pentagon heyeti Türkiye’ye gidiyor

Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet bu hafta Türkiye’ye giderek anlaşmayı tamamlayacak gerekli süreci başlatacak. Bu görüşmeler, geçen hafta emekli General John Allen ve Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Brett McGurk’ün yaptığı temasları takip edecek.

IŞİD’e yönelik hava saldırılarına Ağustos ayının sonunda başlayan Amerika, askeri operasyonları bazı müttefik ülkelerin de katılımıyla Suriye’yi de kapsayacak şekilde geçen ay genişletti.

Türkiye üzerindeki baskılar, IŞİD militanlarının Suriye’deki sınır kasabası Kobani’yi ele geçirmesini engellemek için savaşan Kürt güçlere destek vermesi amacıyla arttırıldı. Türkiye ise şimdiye kadar müdahale etmeyi reddetti.

Kobani’de çatışmalar dün de sürdü. Amerikan Ordusu’ndan yapılan açıklamada Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de katılımıyla savaş uçaklarının Kobani’deki IŞİD unsurlarını vurduğu bildirildi.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading